2016-10-17 22:30:18

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Povodom Dana kruha-zahvalnosti za plodove zemlje na povjesničarima smo
proučavali običaje užeg zavičaja, vrste kruha i krušnih proizvoda,
različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još
koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Govorili smo i o zastupljenosti
različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva našeg kraja, prehrani
stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest, poljodjelskim kulturama
i njihovom uzgoju.

"Zasukali" smo rukave i krenuli u izradu kruha i krušnih proizvoda, a kako
nam je uspjelo...pa prosudite sami!

Ciljevi:

-upoznati učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha)

-približiti im blagovanje kruha i narodne običaje

-poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage

-upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima

-upoznati učenike s autohtonim i starim vrstama voća i drugim plodovima
zemlje (povrće, žitarice, gljive, -ljekovito i začinsko bilje)

-upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski
modificiranih organizama

-ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede

FOTOGALERIJA


Osnovna škola Veliko Trojstvo