2010-03-15 12:45:00 Proizvodnja zdrave hrane i ljekovitog bilja
U sklopu UZ "Vrijedne ruke", mali vrtlari izradili su plan projekta "Proizvodnja zdrave hrane i ljekovitog bilja". Nakon toga krenuli su u realizaciju.....
„PROIZVODNJA ZDRAVE HRANE i LJEKOVITOG BILJA“ Moto:„ZDRAVA HRANA NAJBOLJI JE PUT ZA PRAVILAN I ZDRAV RAZVOJ OD MALIH NOGU“ PODACI O PROJEKTU: Područje na koje se odnosi projekt je ekologija i zdravlje mladih i školaraca. CILJEVI PROJEKTA: Pravilna prehrana školaraca izuzetno je važna ne samo za njihovo opće zdravlje, već i za učenje. Zdrava hrana pomaže pravilan rast i razvoj djece, ali i njihove kognitivne sposobnosti te koncentraciju, čineći ih spremnijima za praćenje nastave. Cilj ovog projekta je: upoznati djecu već u nižim razredima osnovne škole s namirnicama važnim za njihovo zdravlje, te ih poučiti koliko su raznolika i redovita prehrana bitne za zdrav život. Upoznati ih s prirodnim uzgojem hrane (voća i povrća) bez dodataka kemijskih sredstava i pesticida Podizanje ekološke svijesti učenika te briga za svoje zdravlje Osposobiti učenike za samostalno uzgajanje pojedinih vrsta zdrave hrane i ljekovitog bilja Sa svojim proizvodima sudjelovati u radu naše Učeničke zadruge „Vrijedne ruke“ i prezentirati svoj rad ostalim školama u našoj županiji Proizvoditi hranu za školsku kuhinjuNAMJENA PROJEKTA: Projekt je namijenjen učenicima, nastavnicima, roditeljima i djelatnicima zaposlenim u školskoj kuhinji NOSITELJI PROJEKTA: Učenici PO Malo Trojstvo učiteljica: Sanja Husnjak, spremačica: Snježana Pajdak, te vanjski suradnici, učenička zadruga „Vrijedne ruke“ i ravnateljica Valna Bastijančić. NAČIN REALIZACIJE PROJEKTA: Projekt će se realizirati u skladu s vremenskim i prirodnim uvjetima našeg podneblja, prilagođeno razini učenika osnovne škole. Projekt će se realizirati kroz: Izradu plana o lokaciji potrebnoj za proizvodnju Ograditi prostor predviđen za proizvodnju Nabaviti svu potrebnu opremu i alate za proizvodnju i održavanje Edukaciji učenika o osnovnim značajkama ljekovitog bilja, voća i povrća, o načinu pripremanja i održavanja zemljišta Uz pomoć vanjskih suradnika obraditi zemljište i pripremiti ga za sadnju Istraživati uvjete tla (vlažnost, plodnost…) Izraditi male plastenike za sijanje sjemena određenih sadnica Osigurati prostor za sušenje ljekovitog bilja (kamilica, metvica…) Izraditi jedan veliki plastenik za rano uzgajanje povrćaMETODE RADA Edukacija učenika i učitelja od strane vanjskih suradnika Mjesečni sastanci tima Bilježenje istraživačkih rezultata Informiranje svih učenika i roditelja o rezultatima rada-kroz izradu plakata i power-point prezentacija Radne akcije-vezane uz realizaciju projekta Redoviti nadzori od strane svih članova projektaVREMENIK AKTIVNOSTI: Tijek aktivnosti odvijati će se kroz godišnja doba: JESEN -određivanje lokacije za izradu vrta i plastenika; - pripremanje zemljišta; - ograđivanje zemljišta ZIMA - edukacija učenika od strane vanjskih suradnika, - izrada plakata o biljkama koje će se saditi - istraživati i zapisivati tradicionalne kulinarske recepte - izvješće o rezultatima rada PROLJEĆE – obrađivanje tla i pripremanje - istraživati uvjete tla - sijanje sjemena u zatvorenom prostoru - Izrada plastenika za sadnju mladica - Sadnja sadnica na otvorenom prostoru - Održavanje i čišćenje vrta - Izvješće o rezultatima rada LJETO – ubiranje dozrelih plodova i korištenje u školskoj kuhinji - sušenje biljaka - pripremanje zimnice - završno izvješće o rezultatima pojedinih aktivnosti uz power-point prezentaciju TROŠKOVNIK PROJEKTA: Troškovi realizacije projekta svedeni su na minimum, odnosno projekt će se većinom financirati iz vlastitih sredstava (donacije, samostalno prikupljanje sjemenja i sadnica te izrada potrebnih materijala…) |
Osnovna škola Veliko Trojstvo |