2010-03-15 12:45:00

Proizvodnja zdrave hrane i ljekovitog bilja

U sklopu UZ "Vrijedne ruke", mali vrtlari izradili su plan  projekta "Proizvodnja zdrave hrane i ljekovitog bilja".  Nakon toga krenuli su u realizaciju.....

 

„PROIZVODNJA ZDRAVE HRANE i LJEKOVITOG BILJA“

Moto:„ZDRAVA HRANA NAJBOLJI JE PUT ZA PRAVILAN I ZDRAV RAZVOJ OD MALIH NOGU“                                             

PODACI O PROJEKTU:

Područje na koje se odnosi projekt je ekologija i zdravlje mladih i školaraca.

CILJEVI PROJEKTA:

Pravilna prehrana školaraca izuzetno je važna ne samo za njihovo opće zdravlje, već i za učenje. Zdrava hrana pomaže pravilan rast i razvoj djece, ali i njihove kognitivne sposobnosti te koncentraciju, čineći ih spremnijima za praćenje nastave.

Cilj ovog projekta je:

 upoznati djecu već u nižim razredima osnovne škole s namirnicama važnim za njihovo zdravlje, te ih poučiti koliko su raznolika i redovita prehrana bitne za zdrav život.  Upoznati ih s prirodnim uzgojem hrane (voća i povrća) bez dodataka kemijskih sredstava i pesticida   Podizanje ekološke svijesti učenika te briga za svoje zdravlje  Osposobiti učenike za samostalno uzgajanje pojedinih vrsta zdrave hrane i ljekovitog bilja  Sa svojim proizvodima sudjelovati u radu naše Učeničke zadruge „Vrijedne ruke“ i prezentirati svoj rad ostalim školama u našoj županiji   Proizvoditi hranu za školsku kuhinju

NAMJENA PROJEKTA:

Projekt je namijenjen učenicima, nastavnicima, roditeljima i djelatnicima zaposlenim u školskoj kuhinji

NOSITELJI PROJEKTA:

Učenici PO Malo Trojstvo učiteljica: Sanja Husnjak, spremačica: Snježana Pajdak, te vanjski suradnici,  učenička zadruga „Vrijedne ruke“ i ravnateljica Valna Bastijančić.

NAČIN REALIZACIJE PROJEKTA:

Projekt će se realizirati u skladu s vremenskim i prirodnim uvjetima našeg podneblja, prilagođeno razini učenika osnovne škole.

Projekt će se realizirati kroz:

 Izradu plana o lokaciji potrebnoj za proizvodnju  Ograditi prostor predviđen za proizvodnju  Nabaviti svu potrebnu opremu i alate za proizvodnju i održavanje  Edukaciji učenika o osnovnim značajkama ljekovitog bilja, voća i povrća, o načinu pripremanja i održavanja zemljišta  Uz pomoć vanjskih suradnika obraditi zemljište i pripremiti ga za sadnju   Istraživati uvjete tla (vlažnost, plodnost…)   Izraditi male plastenike za sijanje sjemena određenih sadnica   Osigurati prostor za sušenje ljekovitog bilja (kamilica, metvica…)   Izraditi jedan veliki plastenik za rano uzgajanje povrća

METODE RADA

Edukacija učenika i učitelja od strane vanjskih suradnika   Mjesečni sastanci tima  Bilježenje istraživačkih rezultata   Informiranje svih učenika i roditelja o rezultatima rada-kroz izradu plakata i power-point prezentacija Radne akcije-vezane uz realizaciju projekta  Redoviti nadzori od strane svih članova projekta

VREMENIK AKTIVNOSTI:

Tijek aktivnosti odvijati će se kroz godišnja doba:

JESEN    -određivanje lokacije za izradu vrta i plastenika;

-          pripremanje zemljišta;

-          ograđivanje zemljišta

ZIMA        -    edukacija učenika od strane vanjskih suradnika,

-          izrada plakata o biljkama koje će se saditi

-          istraživati i zapisivati tradicionalne kulinarske recepte

-          izvješće o rezultatima rada

PROLJEĆE  – obrađivanje tla i pripremanje

                -    istraživati uvjete tla

                -    sijanje sjemena u zatvorenom prostoru

-          Izrada plastenika za sadnju mladica

-          Sadnja sadnica na otvorenom prostoru

-          Održavanje i čišćenje vrta

-          Izvješće o rezultatima rada

LJETO      –    ubiranje dozrelih plodova i korištenje u školskoj kuhinji

-          sušenje biljaka

-          pripremanje zimnice

-          završno izvješće o rezultatima pojedinih aktivnosti uz power-point prezentaciju

TROŠKOVNIK PROJEKTA:

Troškovi realizacije projekta svedeni su na minimum, odnosno projekt će se većinom financirati iz vlastitih sredstava (donacije, samostalno prikupljanje sjemenja i sadnica te izrada potrebnih materijala…)

Fotogalerija


Osnovna škola Veliko Trojstvo